Hoe maak ik mijn WordPress website sneller?

Een snelle website is belangrijk voor het hoog eindigen in de zoekresultaten van Google. Daarnaast vinden de bezoekers van je website het belangrijk dat je website snel laadt. Zo belangrijk zelfs dat 40% van alle bezoekers je website verlaat als deze niet binnen 2 seconden geladen is. Dit zijn enorme aantallen. Hoe kun je dit voorkomen? Maak je website sneller! We geven je hierbij een aantal tips om je website sneller te krijgen.

Caching

Om pagina’s op te bouwen in WordPress, en ook met andere CMS, moeten gegevens uit de database gehaald worden. Wanneer de inhoud van je pagina’s niet veel verandert, is deze inhoud elke keer hetzelfde. Dit betekent dat elke keer dezelfde data opgehaald wordt uit de database. Dit klinkt onzinnig en eigenlijk is het dat ook. 

Hier komt caching van pas. Caching is het tijdelijk opslaan van gegevens. De eerste keer wordt de pagina dus opgehaald uit de database maar bij de volgende bezoeken wordt de opgeslagen versie getoond. Je kunt het vergelijken met een momentopname van een pagina. Deze pagina’s kunnen dan vele malen sneller getoond dan wanneer ze uit de database komen.

Een goede plugin om dit voor elkaar te krijgen in W3 Total Cache. Een alternatief met minder instellingen is WP Super Cache.

Minificatie

Bij het opbouwen van een pagina worden er meerdere bestanden gedownload. De structuur van de pagina wordt bepaald door HTML. De opmaak van deze pagina wordt bepaald door CSS en dynamische onderdelen zoals bewegende menu’s of image sliders komen van Javascript bestanden. Het downloaden van deze bestanden kan soms even duren aangezien dit verspreid is over verschillende bestanden. Ook wordt er bij het maken van deze bestanden gebruik gemaakt van witregels om het voor ontwikkelaars leesbaar te houden. Computers hebben deze witruimte echter niet nodig en om ruimte te besparen kan deze witruimte worden weggehaald.

Goed voorbeeld van de ruimte die bespaard wordt door minification.
Goed voorbeeld van de ruimte die bespaard wordt door minification.

Minificatie maakt bestanden zo klein mogelijk door deze witruimtes weg te halen en alle bestanden achter elkaar te plakken. Zo is er maar 1 aanvraag nodig om bestanden binnen te halen in plaats van verschillende. Dit maakt de website sneller omdat het aanvragen van deze bestanden veel wachttijd met zich meebrengt. Wij maken altijd gebruik van minificatie bij het maken van onze websites en webapplicaties. Wij doen dit met een build-tool genaamd Gulp. Hierdoor kunnen wij bij het ontwikkelen van projecten al rekening houden met de minificatie van de verschillende bestanden. Ook nadat een website is opgeleverd kunnen bestanden nog door het minifcatie proces gaan. In de W3 Total Cache plugin die hierboven al behandeld is, kunnen bestanden worden geminificeerd. Klik hiervoor onder Performance op Minify.

Afbeeldingen optimaliseren

Door afbeeldingen te optimaliseren, kun je veel snelheidswinst behalen. Dit betekent dat de afbeeldingen kleiner zijn en dus sneller downloaden. Als extra pluspunt kost dit je op de lange termijn minder bandbreedte. We hebben op deze site al een artikel staan over 3 tools om je afbeeldingen te optimaliseren.

 

 

Deel deze post: